Gezonde school

De gezonde schoolkantine

Op ons Leercentrum hebben we twee dagen per week een gezonde schoolkantine. Hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? Iedere dag start een ander groepje leerlingen met het voorbereiden van de gerechten. Dit doen zij vanuit de strenge normen voor horeca op het gebied van veiligheid en hygiëne. Bijzonder is dat onze schoolkantine zich sterk richt op gezonde keuzes. We kiezen bijvoorbeeld producten met het 'bewuste keuze' of 'gezondere keuze' logo. Er wordt bruin brood gebruikt en zoveel mogelijk verse producten vinden hun weg in de gerechten. Hiervoor maken wij als het even kan gebruik van de producten van het seizoen uit de buurtmoestuin, waaraan wij deelnemen.

Echte aanraders zijn bijvoorbeeld de verse fruit-smoothies, snijbiettaart, boerenkooltaartjes en verse spinazie-pizza's! Leerlingen leren op die manier het verschil tussen gezonde, minder gezonde en ongezonde voeding en leren ook om hierin een keuze te maken. Wanneer het bijna tijd is, zetten de leerlingen de schoolkantine klaar: de gerechten worden uitgestald en iedereen neemt zijn plekje in. Leerlingen hebben een eigen taak: iemand verzorgt de warme gerechten, iemand verzorgt de koude gerechten en iemand verzorgt de kassa. Belangrijk aandachtspunt is de klantvriendelijkheid van de medewerkers, juist wanneer het topdrukte is.

Om 12.00 uur komen de vso-leerlingen en worden de bestellingen geplaatst: alle hens aan dek achter de balie! Bij het afrekenen mag iedereen meerekenen. Alle producten kosten € 0,50 en dit is een mooie oefening om te leren werken met eventueel wisselgeld. Het fruit in de schoolkantine is gratis: Albert Heijn uit Assen vindt gezonde voeding belangrijk en levert ons iedere week fruit, om zo leerlingen te stimuleren dat te eten. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!

De leerlingen kunnen in ontspannen sfeer hun lunch gebruiken en het samenzijn doet natuurlijk een beroep op de sociale vaardigheden. Om 13.00 uur zijn alle groepen geweest en begint het opruimen, want ook dat hoort erbij.

U bent welkom om eens een kijkje te komen nemen. De schoolkantine is iedere dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 12.00-13.00 uur geopend.